7 madala magneesiumitaseme põhjust



Magneesiumil on üks olulisemaid rolle meie kehades. See on üks peamiseid mineraale inimese toitumises. Magneesium osaleb enam kui 300 biokeemilises protsessis, toetab närvisüsteemi ja lihaste tegevust, tugevdab immuunsussüsteemi ja luid. Lisaks reguleerib magneesium vereglükoosi taset, aitab toota energiat ja on seotud valkude ning süsivesikute ainevahetusega.

Tavaliselt imendub magneesium seedeelundkonna kaudu, kuigi magneesiumivanni teraapia pole midagi uut – magneesiumit saab omandada ka naha kaudu ning magneesiumiõli on väga tõhus viis, kuidas mineraalitase kiirelt taastada. Magneesiumi sisaldus kehas sõltub selle tarbimisest, imendumisest ja säilitamisest. Kui üks nendest etappidest on ebapiisav – hakkavad ilmuma magneesiumipuuduse sümptomid.
Magneesiumipuudulikkuse kõige tavalisemad sümptomid on krambid, stress, migreen, väsimus, dermatiit, südamerütmihäired ja depressioon. Magneesiumipuudulikkus võib kaasa aidata ka diabeedi, osteoporoosi, astma ja neeruhaiguste tekkimisele. 

Magneesiumipuudulikkus võib tekkida järgnevatel põhjustel:

Halb toitumine


Paraku on tehnoloogia arengu käigus inimeste toitumise kvaliteet halvenenud. Magneesiumi saab naturaalselt toiduga: teraviljad (pruun riis, hirss, tatar), köögiviljad (salat, spinat, peedilehed, läätsed, oad), pähklid ja seemned (mandlid, kõrvitsaseemned) ja šokolaad on magneesiumirikkad. Tänapäevase elutempo juures eelistavad paljud inimesed kiireid snäkke, mis sisaldavad tavaliselt palju kaloreid ja vähe toitaineid. Kahjuks on see tõde. Isegi, kui inimene hakkab toituma tervislikult, ei tähenda see ilmtingimata, et ta saab piisaval määral toitaineid (nagu magneesiumi, kaltsiumi). Miks? Toidutöötlemise tehnoloogiate, toiduainete kuumtöötlemise ja isegi lagunenud pinnase tõttu on seda mineraali ebapiisaval määral. Rafineeritud õlidest ei leia üldse magneesiumi – õli töödeldakse kõrgel temperatuuril ning magneesium eemaldatakse keemiliste lisanditega. Tuhandes töötlemata sojaseemnes on 700mg magneesiumi, kuid magneesiumi pole üldse seemneõlis. Teraviljad kaotavad 80 kuni 100 protsenti magneesiumit töötlemise käigus. Moodsa tehnoloogia abil toodavad põllumajandusettevõtted suuri ja kauni välimusega köögivilju, kuid neis on tunduvalt vähem magneesiumi ja teisi vajalikke toitaineid kui mõne kümnendi eest. Põllumajandusspetsialistide sõnul on mineraalide vähesus tugevalt seotud pestitsiidide ja väetiste kasutamisega. Kahjurite ja umbrohu hävitamisel ei välistata ka pinnasebakterite hävitamist, mis toodavad aga vitamiine. Ilma pinnases olevate bakterite ja vihmaussideta kasvavad viljad pinnases, kus on märkimisväärselt vähem toitaineid. Mis on lahendus? Kasvatada köögivilju ja puuvilju oma aias või talus? Jah, mõned inimesed saavad endale sellist luksust lubada, kuid kindlasti ei saa seda teha kõik. 

Dieedid


Dieedid võivad kaasa tuua magneesiumipuudulikkuse, kuna oma toitumise piiramisel võivad inimesed vähem tarbida kasulikke mineraale ja vitamiine. Kõik tahavad näha välja ilusad ja tunda end tervena – see on dieetide olemus. Dieedi valimisel on aga tähtis toituda tasakaalukalt – nii saab kontrollida kaalu ilma mineraale kaotamata. 




Haigused


Krohni tõbi ja tsöliaakia muudavad keha jaoks magneesiumi imendamise raskemaks, isegi, kui magneesiumi tarbimine pole madal. Nagu me juba mainisime, magneesiumi ei tule mitte üksnes tarbida, vaid see peab ka imenduma. Maosoolepõletik, diabeet ja keemiaravi suurendavad magneesiumikaotuse riski. Unustada ei tohiks ka seedeelundkonna haiguseid nagu kõhulahtisus, mis vähendab märkimisväärselt vajalike mineraalide hulka ning seetõttu soovitavad arstid kasutada toidulisandeid. Haigused nagu neuroosid, depressioon, menopaus, neerupuudulikkus ja diabeet võivad samuti suurendada magneesiumipuudulikkust.

Ravimid


Mõned antibiootikumid, happesuse vähendajad, hormoonid, viirusevastased ravimid ja antihüpertensiivsed ravimid vähendavad magneesiumi hulka kehas. Selliste ravimite tarbimisel on vaja lisada oma toitumisse magneesiumi toidulisand või kasutada magneesiumiõli.







Kohv, tee, alkohol


Kes siis ei jooks kohvi või teed – see on täiesti tavaline. Soojad joogid on muutunud meie kultuuri lahutamatuks osaks ning paljud ei suuda ette kujutada hommikut ilma tassikese kohvita. Kohvis ja tees oleval kofeiinil on närvisüsteemi stimuleeriv efekt – see teeb sind rõõmsamaks, annab rohkem energiat, aitab paremini keskenduda. Kahjuks on kofeiini sisaldavatel jookidel ka teine mõju – kofeiin väljutab kehast rohkem vedelikke ja ka olulisi mineraale. Seega on kohv ja tee diureetikumid, mis tähendab, et need väljutavad sinu kehast kaltsiumi ja magneesiumi.
Rääkides alkoholist (mis on samuti diureetikum), siis alkohol väljutab suurel hulgal magneesiumi uriini kaudu. Hiljuti läbi viidud uuring näitas, et pärast ühe klaasitäie veini või õlle tarbimist eemaldavad neerud 200 protsenti rohkem magneesiumi kehast kui tavaliselt. Kui sa jood alkoholi regulaarselt, kaotab sinu keha magneesiumivarusid väga kiirelt. Kas sellest on väljapääs? Ehk oleks aeg muuta oma harjumusi. Usu või mitte – sinu keha tänab sind, kuigi sa ei pruugi seda esialgu märgata. 


Suurel hulgal kaltsiumilisandite tarbimine


Kõik teavad kaltsiumi eelistest, kuid kas sa oled kuulnud, et kaltsiumi toidulisandite väärtarvitamine võib olla hoopis kahjulik? Kaltsiumit kasutatakse luude ja hammaste tugevdamiseks, see on oluline ka südame rütmi ja pulsi kontrollimiseks ning see tugevdab närvisüsteemi. Kaltsiumi toidulisandite tarbimisel tuleb aga kasutada ka magneesiumit, kuna magneesiumita võib kaltsium muutuda keha jaoks lausa toksiliseks ning häirida rakutegevust, vereringet, neerusid. Tänapäevastes dieetides on kaltsiumi tavaliselt umbes 10 korda rohkem kui magneesiumi, kuigi tegelik suhe peaks olema 1:1 või 1:2, kuid mitte mingil juhul sellest madalam. Kaltsiumit on üldiselt raske imendada ning magneesium, üheskoos D-vitamiini ja fosforiga, aitab kaltsiumil kehas imenduda. Seega ära unusta kaltsiumilisandite ostmisel lugeda pakendil olevat infot, saamaks teada, mis tüüpi kaltsiumit sa saaksid ning kas sa peaksid ostma lisaks ka magneesiumit. 

Stress


Tänapäeval on raske ette kujutada stressivaba elu – konkurents on kõikjal, meil on kogu aeg kiire, elu on pöörane. Magneesium aitab kehal vastu pidada stressirikastes oludes. Kui stress on järjepidev, hakkab magneesiumitase kehas vähenema. Me muutume närvilisemateks ning kehas vabaneb rohkem adrenaliini, mis vähendab magneesiumi kogust rakkudes. Seega muudab madalam magneesiumitase meid stressirikastes oludes haavatavamateks, mille tulemusena tekib koletu ring, kus efekt suurendab põhjust. Lahenduseks võivad olla magneesiumi toidulisandid. 

Kui sa märkad, et sul on magneesiumipuudulikkust, uuri välja selle põhjus. Ära kiirusta lihtsalt toidulisandeid ostma. Saa kõigepealt teada probleemi põhjus ja seejärel lase kehal taastuda lisanduva mineraaliannusega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kuidas toime tulla II tüübi diabeediga

10 toodet millel on magneesium