7 madala magneesiumitaseme põhjust
Magneesiumil on
üks olulisemaid rolle meie kehades. See on üks peamiseid mineraale inimese
toitumises. Magneesium osaleb enam kui 300 biokeemilises protsessis, toetab
närvisüsteemi ja lihaste tegevust, tugevdab immuunsussüsteemi ja luid. Lisaks
reguleerib magneesium vereglükoosi taset, aitab toota energiat ja on seotud
valkude ning süsivesikute ainevahetusega.
Tavaliselt
imendub magneesium seedeelundkonna kaudu, kuigi magneesiumivanni teraapia pole
midagi uut – magneesiumit saab omandada ka naha kaudu ning magneesiumiõli on
väga tõhus viis, kuidas mineraalitase kiirelt taastada. Magneesiumi sisaldus
kehas sõltub selle tarbimisest, imendumisest ja säilitamisest. Kui üks nendest
etappidest on ebapiisav – hakkavad ilmuma magneesiumipuuduse sümptomid.
Magneesiumipuudulikkuse
kõige tavalisemad sümptomid on krambid, stress, migreen, väsimus, dermatiit,
südamerütmihäired ja depressioon. Magneesiumipuudulikkus võib kaasa aidata ka
diabeedi, osteoporoosi, astma ja neeruhaiguste tekkimisele.
Magneesiumipuudulikkus
võib tekkida järgnevatel põhjustel:
Halb toitumine
Paraku on
tehnoloogia arengu käigus inimeste toitumise kvaliteet halvenenud. Magneesiumi
saab naturaalselt toiduga: teraviljad (pruun riis, hirss, tatar), köögiviljad
(salat, spinat, peedilehed, läätsed, oad), pähklid ja seemned (mandlid,
kõrvitsaseemned) ja šokolaad on magneesiumirikkad. Tänapäevase elutempo juures
eelistavad paljud inimesed kiireid snäkke, mis sisaldavad tavaliselt palju
kaloreid ja vähe toitaineid. Kahjuks on see tõde. Isegi, kui inimene hakkab
toituma tervislikult, ei tähenda see ilmtingimata, et ta saab piisaval määral
toitaineid (nagu magneesiumi, kaltsiumi). Miks? Toidutöötlemise tehnoloogiate,
toiduainete kuumtöötlemise ja isegi lagunenud pinnase tõttu on seda mineraali
ebapiisaval määral. Rafineeritud õlidest ei leia üldse magneesiumi – õli
töödeldakse kõrgel temperatuuril ning magneesium eemaldatakse keemiliste
lisanditega. Tuhandes töötlemata sojaseemnes on 700mg magneesiumi, kuid
magneesiumi pole üldse seemneõlis. Teraviljad kaotavad 80 kuni 100 protsenti
magneesiumit töötlemise käigus. Moodsa tehnoloogia abil toodavad
põllumajandusettevõtted suuri ja kauni välimusega köögivilju, kuid neis on
tunduvalt vähem magneesiumi ja teisi vajalikke toitaineid kui mõne kümnendi
eest. Põllumajandusspetsialistide sõnul on mineraalide vähesus tugevalt seotud
pestitsiidide ja väetiste kasutamisega. Kahjurite ja umbrohu hävitamisel ei välistata
ka pinnasebakterite hävitamist, mis toodavad aga vitamiine. Ilma pinnases
olevate bakterite ja vihmaussideta kasvavad viljad pinnases, kus on
märkimisväärselt vähem toitaineid. Mis on lahendus? Kasvatada köögivilju ja
puuvilju oma aias või talus? Jah, mõned inimesed saavad endale sellist luksust
lubada, kuid kindlasti ei saa seda teha kõik.
Dieedid
Dieedid võivad
kaasa tuua magneesiumipuudulikkuse, kuna oma toitumise piiramisel võivad
inimesed vähem tarbida kasulikke mineraale ja vitamiine. Kõik tahavad näha
välja ilusad ja tunda end tervena – see on dieetide olemus. Dieedi valimisel on
aga tähtis toituda tasakaalukalt – nii saab kontrollida kaalu ilma mineraale
kaotamata.
Haigused
Krohni tõbi ja
tsöliaakia muudavad keha jaoks magneesiumi imendamise raskemaks, isegi, kui
magneesiumi tarbimine pole madal. Nagu me juba mainisime, magneesiumi ei tule
mitte üksnes tarbida, vaid see peab ka imenduma. Maosoolepõletik, diabeet ja
keemiaravi suurendavad magneesiumikaotuse riski. Unustada ei tohiks ka seedeelundkonna
haiguseid nagu kõhulahtisus, mis vähendab märkimisväärselt vajalike mineraalide
hulka ning seetõttu soovitavad arstid kasutada toidulisandeid. Haigused nagu
neuroosid, depressioon, menopaus, neerupuudulikkus ja diabeet võivad samuti
suurendada magneesiumipuudulikkust.
Ravimid
Mõned
antibiootikumid, happesuse vähendajad, hormoonid, viirusevastased ravimid ja antihüpertensiivsed
ravimid vähendavad magneesiumi hulka kehas. Selliste ravimite tarbimisel on
vaja lisada oma toitumisse magneesiumi toidulisand või kasutada magneesiumiõli.
Kohv, tee,
alkohol
Kes siis ei jooks
kohvi või teed – see on täiesti tavaline. Soojad joogid on muutunud meie
kultuuri lahutamatuks osaks ning paljud ei suuda ette kujutada hommikut ilma
tassikese kohvita. Kohvis ja tees oleval kofeiinil on närvisüsteemi stimuleeriv
efekt – see teeb sind rõõmsamaks, annab rohkem energiat, aitab paremini
keskenduda. Kahjuks on kofeiini sisaldavatel jookidel ka teine mõju – kofeiin
väljutab kehast rohkem vedelikke ja ka olulisi mineraale. Seega on kohv ja tee
diureetikumid, mis tähendab, et need väljutavad sinu kehast kaltsiumi ja
magneesiumi.
Rääkides
alkoholist (mis on samuti diureetikum), siis alkohol väljutab suurel hulgal
magneesiumi uriini kaudu. Hiljuti läbi viidud uuring näitas, et pärast ühe
klaasitäie veini või õlle tarbimist eemaldavad neerud 200 protsenti rohkem
magneesiumi kehast kui tavaliselt. Kui sa jood alkoholi regulaarselt, kaotab
sinu keha magneesiumivarusid väga kiirelt. Kas sellest on väljapääs? Ehk oleks
aeg muuta oma harjumusi. Usu või mitte – sinu keha tänab sind, kuigi sa ei
pruugi seda esialgu märgata.
Suurel hulgal
kaltsiumilisandite tarbimine
Kõik teavad
kaltsiumi eelistest, kuid kas sa oled kuulnud, et kaltsiumi toidulisandite
väärtarvitamine võib olla hoopis kahjulik? Kaltsiumit kasutatakse luude ja
hammaste tugevdamiseks, see on oluline ka südame rütmi ja pulsi kontrollimiseks
ning see tugevdab närvisüsteemi. Kaltsiumi toidulisandite tarbimisel tuleb aga
kasutada ka magneesiumit, kuna magneesiumita võib kaltsium muutuda keha jaoks
lausa toksiliseks ning häirida rakutegevust, vereringet, neerusid.
Tänapäevastes dieetides on kaltsiumi tavaliselt umbes 10 korda rohkem kui
magneesiumi, kuigi tegelik suhe peaks olema 1:1 või 1:2, kuid mitte mingil
juhul sellest madalam. Kaltsiumit on üldiselt raske imendada ning magneesium,
üheskoos D-vitamiini ja fosforiga, aitab kaltsiumil kehas imenduda. Seega ära
unusta kaltsiumilisandite ostmisel lugeda pakendil olevat infot, saamaks teada,
mis tüüpi kaltsiumit sa saaksid ning kas sa peaksid ostma lisaks ka
magneesiumit.
Stress
Tänapäeval on
raske ette kujutada stressivaba elu – konkurents on kõikjal, meil on kogu aeg
kiire, elu on pöörane. Magneesium aitab kehal vastu pidada stressirikastes
oludes. Kui stress on järjepidev, hakkab magneesiumitase kehas vähenema. Me
muutume närvilisemateks ning kehas vabaneb rohkem adrenaliini, mis vähendab
magneesiumi kogust rakkudes. Seega muudab madalam magneesiumitase meid
stressirikastes oludes haavatavamateks, mille tulemusena tekib koletu ring, kus
efekt suurendab põhjust. Lahenduseks võivad olla magneesiumi toidulisandid.
Kommentaarid
Postita kommentaar