Kuidas toime tulla II tüübi diabeediga




Diabeedihaiged peavad pidevalt jälgima veresuhkru taset. Ilma veresuhkrut korralikult kontrollimata võib selle tase langeda või tõusta radikaalselt, ent allpool kirjeldatud sammud aitavad kontrollida diabeeti paremini ning muudavad elu üleüldiselt mugavamaks.

Kontrolli oma toitumist
Toitumise eest ei saa põgeneda – see on II tüüpi diabeedi kontrollimise juures äärmiselt oluline osa. II tüüpi diabeedi patsientide tervislik toitumine sisaldab värskeid puu- ja köögivilju, täisteratooteid ja vähese rasvasisaldusega liha- ning piimatooted. Sa pead sööma rohkem puuvilju ja tärklist mittesisaldavaid köögivilju nagu brokoli, porgandid ja salat ning väiksemates kogustes tärklisega toite, liha- ja piimatooteid. Ole eriti ettevaatlik toitude suhtes, millel on kõrge glükeemiline koormusindeks (GK) – tegemist on süsteemiga, mis paneb toiduained järjestusse vastavalt sellele, kuidas vastav toit mõjutab glükoositaset. Kõrge glükeemilise koormusega tooted on sai, valge riis ja sooda.
Ürita vältida kiirtoitu. Hiljutine meditsiiline uuring, mis viidi läbi 3000 täiskasvanu hulgas, näitas, et nendel inimestel, kes sõid kiirtoitu enam kui kahel korral nädalas, tekkis insuliiniresistentsus (diabeedi riskifaktor) kaks korda kiiremini kui neil, kes ei söönud kiirtoitu. Lisaks sisaldab selline toit rohkelt süsivesikuid ja soola, mis võivad olla II tüüpi diabeedi haigete jaoks eriti ebatervislikud.

Tee trenni ja kaota kaalu
Me teame kõik, et trenn on kasulik, sörkjooks on lahe ja millegi higileajava tegemine on tervise jaoks õige. Kui sul on diabeet, on trenn veelgi olulisem, kuna see võib parandada veresuhkru taset ning aitab hoida II tüübi diabeeti kontrolli all. Tervise parandamiseks ei ole vaja sugugi palju kaalu kaotada. Alusta sammhaaval: tee sörkjooksu pool tundi, tee mõned kätekõverdused jne. Sa ei pea tõstma raskuseid selleks, et tõestada, et sa „suudad seda“. Kõige olulisem on olla järjepidev, seega alusta tasapisi ja muuda trenn harjumuseks, regulaarne trenn on asja võti. Sa võid trennitegemise aega pikendada või teha vahel trenni intensiivsemalt, kuid ära aja end liialt pingesse – muidu muutub trenn frustreerivaks. Isegi, kui sa ei kaota grammigi, aitab trenn hoida II tüübi diabeeti kontrolli all. Kui sa tegeled füüsilise aktiivsusega, näiteks kõnnid, lükkavad sinu lihaste kokkutõmbed glükoosi verest rakudesse. Tulemus: parem veresuhkru tase.
Muidugi mida intensiivsem trenn, seda parem. Ühes uuringus, milles vaadeldi tempoka trenni ja II tüüpi diabeedi seost, leiti, et naised, kes kõndisid kiiremini, said II tüüpi diabeedi eest parema kaitse kui need, kes kõndisid rahulikumal tempol.

Halda stressi
Stress muudab veresuhkru taseme kontrollimise keerulisemaks, seega on väga oluline vältida stressirikkaid olukordi või kontrollida oma emotsioone olukordades, mida ei saa vältida (kiirelt muutuv keskkond). Sa võid stressi eemalepeletamiseks kasutada lõõgastavaid tehnikaid. Parimad stressivähendajad on näiteks jooga, Tai-Chi, mediteerimine, massaaž ja rahustav muusika. Ka palvetamine võib aidata ning tuua sinu südamesse rahu.
Stressi vähendamine ei aita üksnes võidelda diabeediga, vaid toob ka muid eeliseid. Sa magad paremini, mis on üsna oluline, kuna uuringud on näidanud, et kui sa ei saa piisavalt palju und, võib see II tüüpi diabeeti raskendada. On leitud, et kui magada öösel vähem kui kuus tundi, võib see suurendada keha võimetust glükoosiga toime tulla, mis omakorda suurendab võimalust haigestuda II tüüpi diabeeti.

Veel mõned nõuanded:
Väldi alkoholi, kofeiini ja vürtsikaid toite.
Mine iga õhtu samal ajal magama, et tekitada endale unerütm.
Need strateegiad võivad drastiliselt parandada veresuhkru taset ning II tüüpi diabeediga toimetulemist. Lihtsad elustiilimuutused parandavad sinu tervist ning aitavad sul nautida tervislikumat tulevikku.
https://et.wikipedia.org/wiki/Diabeet 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

7 madala magneesiumitaseme põhjust

10 toodet millel on magneesium