10 toodet millel on magneesium



Magneesium on üks mineraalidest, mis on inimorganismi jaoks hädavajalik. Selleta ei suuda meie närvisüsteem, luud ja lihased normaalselt toimida ning paljud biokeemilised protsessid ei saaks üldse juhtuda.
Oma toitumisharjumusi tuleks kohandada nii, et toitumine sisaldaks rohkelt vitamiine. Me teame kõik, et süüa tuleb rohkelt puu- ja juurvilju, juua liitreid puhast vett ning vältida tooteid, mille suhkru- või soolasisaldus on kõrge. Kõiki vajalikke aineid ei saa aga üksnes õuna või sidruni söömisest ning mida mitmekülgsem on toitumine, seda parem. Kuna selle artikli teema on magneesium, leiad alljärgnevalt 10 toiduainet, mis sisaldavad rikkalikult magneesiumit
:
1.       Värsked lehtköögiviljad (spinat, peedilehed, salat). Kas sa teadsid, et 100 g spinatis on 80 mg magneesiumit, mis on lausa 20% päevasest soovitatud kogusest? Imeline, kui palju kasulikku võib saada nii vähesest. 

2.        Avokaado. Süües 100 g avokaadot on võimalik saada 29 mg magneesiumit, mis on 7% soovitatavast päevasest kogusest (RDI). Kui sulle ei meeldi selle eksootilise puuvilja maitse (mulle isiklikult see eriti ei meeldi), on ka muid kodusemaid valikuid.

3   Oad ja läätsed. Sojaoad on eriti rikkalikud magneesiumi sisalduse poolest (86 mg 100 g kohta ehk umbes 22% RDI-st). Sa võid süüa ka valgeid või musti ube, türgi ube, läätsi või kikerherneid.

4.      Täisteratooted. Kooritud või pruun riis on selle kategooria parimad valikud. Durum-jahu, hirss, tatar, must riis ja isegi täisterapasta võivad kõik aidata suurendada magneesiumi tarbimist.

5.       Tume šokolaad. Lõpuks on nimekirjas ka midagi magusat. Üksnes 100 g võib anda 330 mg magneesiumi, mis on väga suur kogus, kuid sa pead hoolikalt kaloreid jälgima. Sellest hoolimata on see minu lemmik.

6.       Banaanid. Neid puuvilju pole vaja tutvustada – banaanid on maitsvad, soodsad ja sisaldavad 27 mg magneesiumi 100 g kohta. 

7.       Pähklid ja seemned. Kategooria võitjaks on kõrvitsaseemned, mis sisaldavad lausa 530 mg magneesiumi 100 g kohta (132% soovitatavast päevasest kogusest). Söö mõni seeme hommikusöögi ajal, paar tükki õhtusöögi ajal ja sa võid magneesiumipuuduse unustada. Seemned ei ole kallid ning neid saab hankida pea igast toidupoest. 

8.       Kala. Ausalt öeldes – igas kalas ei ole seda mineraali võrdselt sama palju. Soovitan süüa makrelle, turska, lesta ja tuunikala. 100 grammis makrellis on 24 protsenti päevasest soovitatavast kogusest. 

9.       Jogurt. 100 grammis klassikalises madala rasvasisaldusega jogurtis on 5% päevasest magneesiumivajadusest. Seda pole küll palju, kuid kui käepärast pole midagi muud, on jogurt kasulik. 
   
1.   Viigimarjad. 100 g kuivatatud viigimarju sisaldavad kuni 70 mg magneesiumi. Alternatiivselt võid süüa ka datleid, aprikoose, ploome ja rosinaid.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kuidas toime tulla II tüübi diabeediga

7 madala magneesiumitaseme põhjust